Muziekgroep: praktische zaken

Bandleider

Voor zowel de muzikanten als gemeenteleden is het goed om iemand aan te stellen die de leider is van de muziekgroep. De bandleider zorgt daarnaast ook dat er contact onderhouden wordt met de kerkenraad, Commissie van Beheer en mogelijke liturgiecommissie.

Eisen aan een bandleider kunnen zijn:

- Verantwoordelijk; overleggen met muzikanten én voorgangers/liturgiecommissies;

- Sociaal en stressbestendig; spelen in een band is omgaan met bandleden en als leider jouw taak om alles soepel te laten verlopen. Daarbij moet je sociaal zijn, mensen kunnen aanvoelen, maar ook stressbestendig zijn als er vlak voor de dienst door een ouderling of predikant gevraagd wordt om net dat andere nummer te spelen!

- Motivatie; als bandleider gaat er voor een repetitie of dienst aan al veel tijd zitten in het opstellen van een liturgie, welke solo's er gespeeld gaan worden en mogelijk wie er gaat spelen als je de luxe hebt van meerdere muzikanten. Daarbij komen de jaarlijkse vergaderingen met kkr/CvB en mogelijke vragen van technici in de kerk of gemeenteleden.

 

Rooster

Ondanks dat er in veel kerken met een vaste groep muzikanten gewerkt wordt, is een rooster vaak noodzakelijk. Via het rooster is onderling te zien wie er is, maar ook als iemand op korte termijn niet meer kan is in te zien wie er kan invallen. Ook is dit rooster mogelijk handig voor een (eigen) predikant of liturgiecommissie, zodat zij nummers kunnen kiezen die naast de thema van de dienst, ook te spelen zijn door de bezetting van de muziekgroep. Een voorbeeld van een rooster is hier te vinden (Excel). Deze Excel-sheet staat normaal op een Google-Drive waar elk lid d.m.v. een URL zijn aanwezigheid kan aangeven zonder account. Zo heeft iedereen overzicht wanneer er diensten of repetities zijn en wat er van hun verwacht wordt. Dit rooster is uiteraard ook te gebruiken als er gewerkt wordt met losse musici.

 

Kosten

Zeker wanneer er nog geen band of muziekgroep in jouw gemeente is, zitten er soms behoorlijke kosten aan het opstarten van een muziekgroep. Het is daarbij ook lastig wie verantwoordelijk is voor instrumenten.

 

Keuze in apparatuur en muziekinstrumenten

In de brochure is er heel kort uitgeweken in de mogelijkheden en keuzes die gemaakt moeten worden als er vanuit het niets een muziekgroep gaat beginnen in een gemeente. Per kerk, muzikant of gebouw zijn er verschillende problemen (of voordelen) waar rekening mee gehouden moet worden. In onderstaande punten worden er een paar praktische punten uiteengezet die mogelijk vergeten worden of over het hoofd worden gezien die werkelijk effect kunnen hebben in het spelen, opbouwen en de samenzang.

 

- In sommige kerken kan de geluidsapparatuur en muziekgroep blijven staan, in sommige kerken moet alles af- en opgebouwd worden. Ook speel je soms ergens anders. Houdt daarom rekening met wie de apparatuur bedient, en welke mensen er naast de muzikanten kunnen helpen. Is dit maar een kleine groep? Kies dan voor digitale mixers die vanaf een tablet aan te sturen zijn, actieve speakers en in-ear, zodat de geluidsmix makkelijker te maken is.

- Akoestische of digitale instrumenten? Elke muzikant heeft zijn eigen smaak of ervaring, echter zijn er een paar voor- en nadelen die simpelweg staan als een huis. De voordelen van digitale instrumenten (piano/drum bijvoorbeeld) is dat de instrumenten nooit te hard kunnen zijn, maar ook niet te zacht. Daarnaast biedt een digitale drum of piano de mogelijkheid tot effecten of andere 'kits'. Een ander voordeel is dat digitale instrumenten tegenwoordig bijna net zo klinken als akoestisch én... ze hoeven niet gestemd te worden. Daarbij zijn er steeds meer gemeenten, zeker met wisselende muzikanten, die voor digitale instrumenten gaan. Een voordeel aan akoestische instrumenten is dat het fijner speelt, zeker als de muzikant dit gewend is. Daarnaast zijn er (duurdere) piano's, vleugels en drumstellen die mooier klinken dan hun digitale variant. Een nadeel is dat, zeker een drum, te hard kan klinken. Een drummer kan zachter spelen, maar alsnog zullen er gemeenteleden zijn die het te hard vinden. Een ander nadeel is.. dat een akoestische piano of vleugel gestemd moet worden, dat kan behoorlijk aantikken op de begroting van je muziekgroep! Waar bij akoestische instrumenten ook rekening mee gehouden moet worden, is dat er microfoons aangeschaft moeten worden voor het versterken van het geluid. Vaak is dit ook geen makkelijke klus.

- Digitaal of analoog mengpaneel? In de laatste jaren zijn er veel digitale mengpanelen (of 'mixers' of 'mengtafels') op de markt gebracht tegen schappelijke prijzen. Deze digitale mixers bevatten vaak al effecten en compressors, waarbij deze bij een analoge mixer aangekocht moeten worden. Daarnaast werd er vroeger een (analoog) mengpaneel aangeschaft met de verwachting dat deze makkelijk 15 jaar mee zouden gaan, tegenwoordig zal zo'n tafel vrij snel gedateerd zijn. Bij het niet altijd beschikbaar hebben van een geluidstechnicus is een digitale mixer altijd handiger. Veel digitale mixers bieden daarbij ook aan dat een muzikant zelf met een tablet, laptop of telefoon een eigen 'in-ear'mix kan maken en aanpassen, zonder tussenkomst van een geluidstechnicus. De grootste reden om als startende muziekgroep te kiezen voor een digitaal mengpaneel is de lagere aanschafprijs. Voor een digitaal mengpaneel ben je <1000,- euro kwijt, voor goede analoge mengpanelen met multikabel ben je snel >3000,- euro kwijt. Voorbeelden van digitale mengpanelen zijn de Soundcraft Ui24R, of de Mackie DL32R.

- Wat zijn de te verwachten kosten? Er zijn veel tussenstappen die gemaakt kunnen worden. Met mogelijk een jaarlijks budget kun je ook uitbreiden en zo nodig eigen instrumenten vervangen door instrumenten van de gemeente (echter zijn er ook muziekgroepen die dit juist niet willen). Hieronder zijn 3 situaties die mogelijk een richting kunnen geven wat er aan kosten zitten van een beginnende muziekgroep:

Digitaal mengpaneel, digitale piano, 3 microfoons, in-ear sets, kabels: 4000,- euro. (de geluidsinstallatie is dus al aanwezig, een gitarist/bassist speelt met eigen instrument)

2x Speakers, 1x subwoofer, versterkers, digitaal mengpaneel, digitale piano, drumstel, 5 microfoons, in-ear sets, kabels: 7000,- euro.

4x Speakers, 2x subwoofer, versterkers, digitaal mengpaneel, digitale piano, drumstel, 5 microfoons, in-ear sets, kabels: 10.000,- euro.

Denk daarnaast aan de jaarlijkse kosten (bladmuziek, rechten, vervanging van kapotte kabels, inhuren musici bij speciale diensten) en afschrijvingen van in apparatuur.